Välkommen till Nämforsen och Nämforsens Hällristningsmuseum

NÄMFORSEN - ett kulturarv i världsklass

Klicka här för att testa vår hällristningsguide i din mobil eller dator.

 

Click here to test our rock carving guide in your cellphone or computer.

 

 

-- Lillforshalla ill.jpg

Hällristningsområdet är alltid öppet för besökare. Det är bara när snön täcker ristningarn de inte går att se.

 

Välkommen att uppleva hällristningar vid Nämforsen i en unik miljö, där forsen och älven tillsammans med de branta niporna skapar en alldeles särskild upplevelse.

  

 

-- Boken 72 dpi.jpg

Ny bok om Nämforsen.
Läs mer här.

 

Nämforsen vid Näsåker är Sveriges i särklass största enskilda hällristningsplats (näst störst i Europa). Här finns 2595 hällristningar bevarade, de äldsta antas var 6000 år gamla.

 

-- Hällristninsgmuseum litet.jpg

Hällristningsmuseet visar två utställningar. En utställning om hällristningar, hällmålningar och om föremål med ristade och skulpterade bilder. Samt en utställning om de unika boplatserna intill Nämforsen. Här har arkologerna grävt ut Norrlands fyndrikaste boplats.  

 

Museets öppettider.

Hitta hit    Find us    Finden Sie uns!

Kontakt

-- DSC_0566-Edit.jpg

Barnens museum. För stora och små barn finns nygjorda föremål tillverkade efter förhistoriska förebilder att titta och känna på.   

 

 -- Nämforsen felt.jpg

 

Nämforsen har omkring 2595 uthuggna figurer och linjer spridda över hällarna vid forsen. Figurer av älg, människa, båt, fisk, fötter, björn, vapen och föremål är några av de ristningar som kan ses vid Nämforsen. Ristningarna är spridda över både fastlandet (Laxön) och på öar i forsen (Brådön och Notön).

 111891